Persoanele care obţin venituri din activităţi independente, prin care se numără şi câştigurile din drepturile de proprietate intelectuală, vor răspunde în solidar cu firmele cu care lucrează pentru contribuţiile sociale şi impozitele datorate dacă banii încasaţi vor fi asimilaţi câştigurilor salariale, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal. şi care ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie.
"În cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă se aplică regulile de determinare a impozitului şi a contribuţiilor sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază. (...) Orice activitate poate fi reconsiderată drept activitate dependentă în conformitate cu principiul prevalenţei economicului asupra juridicului, dacă sunt îndeplinite criteriile prevăzute la art. 7, alin. (1), pct. 2. În cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate şi virate fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit", se arată în proiectul de ordonanţă, care ar urma să intre în vigoare la 1 iulie, prezentat de Mediafax.
Persoana care obţine venituri din activităţi independente, în care sunt incluse şi drepturile de proprietate intelectuală, reconsiderate ca venituri salariale, este pasibil de plata tuturor contribuţiilor, care pot ajunge la aproximativ 80% din veniturile încasate, dacă firma plătitoare ete în insolvenţă sau nu achită contribuţiile.
Astfel, la un venit anual de 30.000 de lei, un un beneficiar ar putea datora statului în jur de 25.000 de lei.
Proiectul de act normativ include o nouă prevedere, prin care Fiscul va avea posibilitatea să reconsidere o activitate ca fiind dependentă şi veniturile asimilate s