Pe harta judeţului Sălaj există comune unde nu există minima asistenţă medicală primară, iar de farmacie sau stomatologie nici nu poate fi vorba. Oamenii din opt comune sălăjene sunt nevoiţi fie să aştepte vizita unor medici o dată-de două ori pe săptămână, fie să pornească la drum spre alte comune, Zalău sau Cluj. Autorităţile publice locale susţin că au încercat să atragă furnizorii de servicii medicale, dar în zadar.
Casa de Asigurări de Sănătate Sălaj a încheiat pentru anul 2010 cu 112 medici de familie, 31 de stomatologi şi 54 de farmacii din judeţ. Cu toate acestea, există în continuare comune unde asistenţa medicală primară nu este asigurată: Lozna, Zalha, Treznea, Fildu de Jos, Mirşid, Coşeiu, Benesat şi Carastelec.
Emanoil Stanciu, primarul comunei Treznea – de care aparţin satele Bozna şi Treznea, afirmă că de două ori pe săptămână vin doi medici din Zalău, iar în restul zilelor la cabinetul „pus la punct” cu parchet şi apă curentă pacienţii se pot adresa unei asistente medicale. Treznea este situat la 12 kilometri de Zalău, fapt care facilitează asemenea „aranjament”.
Şi comuna Coşeiu e poziţionată relativ avantajos, la 15-20 de minute distanţă de municipiu, iar drumul e bun. Cu toate acestea, spune primarul Ioan Meseşan, din 2006 – când a decedat medicul de familie din comună – nu a mai venit niciun altul. Aşa că pacienţii sunt arondaţi unor cabinete din Zalău, iar pentru a-şi cumpăra medicamentele bat de asemenea drumul până în reşedinţa de judeţ sau în comuna Hereclean. Meseşan susţine că autorităţile au ce să le ofere: „Am cumpărat spaţiu pentru amenjarea unui punct sanitar de 70-80 de metri pătraţi, avem apartamente cu apă curentă şi sobe de teracote, îi mai ajutăm cu o căruţă de lemne”.
La Zalha, la 92 de kilometri de Zalău, autoritatea publică a rânduit un dispensar modern, cu mai multe cabinete. Însă, pentru că nu se gă