Tot mai mulţi sălăjeni obţin venituri frumoase din ciupercării. Judeţul Sălaj a devenit cel mai mare producător de ciuperci din România.
Înainte de criză, Sălajul era considerat unul dintre cele mai sărace judeţe din Transilvania. Acum, lucrurile sunt pe cale să se schimbe, cu ajutorul afacerilor din agricultură. Fermierii sălăjeni au descoperit că afacerile de nişă le pot aduce prosperitatea. Aşa că judeţul a devenit cel mai mare producător de lapte de bivoliţă din România, dar, totodată, şi cel mai mare producător de ciuperci.
Dacă, în mod tradiţional, turmele de bivoli din judeţul Sălaj se numărau printre cele mai mari din Europa, afacerile cu ciuperci s-au dezvoltat abia în ultimii ani. Pentru că ciupercăriile presupun investiţii mici, comparativ cu alte ramuri ale agriculturii, dar cu o rentabilitate mare, afacerile din acest domeniu au prosperat. „Ciupercăriile s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie", glumeşte consultantul economic Marin Barna, care a consiliat mai mulţi investitori din domeniul agriculturii, cărora le-a recomandat să investească în domeniu. Şi asta, după ce el a studiat succesul obţinut de două dintre comunităţile de fermieri din Nuşfalău şi din satul Doba, comuna Dobrin, unde ciupercăriile au devenit o adevărată forţă pentru ciuperci.
La rândul său, consilierul financiar american de origine română Cristian Terza, stabilit în Washington DC, dar care are numeroşi clienţi în Europa, spune că „România este una dintre cele mai bune pieţe pentru producătorii de ciuperci. Şi asta, pentru că religia le impune românilor posturi dese şi lungi, iar ciupercile reprezintă unul dintre cei mai buni înlocuitori pentru carnea prohibită în timpul postului".
Ciupercării la tot pasul
În Sălaj, fermierii au ştiut să exploateze această oportunitate, în condiţiile în care fermierii români au pierdut bătălia cu producătorii străini pen