Dezbaterea despre cand si cum ar trebui sa se renunte la pachetele de sprijin financiar care ne-au salvat de la intrarea intr-o noua Mare Depresiune continua, Germania si Banca Centrala Europeana insistand asupra masurilor de austeritate, in timp ce SUA isi face griji din cauza riscurilor aduse de consolidarea fiscala.
Adevarul este ca, orice ar face, economia ar putea suferi, sustine economistul Nouriel Roubini, unul dintre putinii care a prevazut criza economica.
Astfel, daca retrag sprijinul financiar prea devreme, cand economia este inca slabita, exista riscul recaderii in recesiune si deflatie. Desi masurile de austeritate sunt necesare in tarile cu deficite mari si datorii, majorarea taxelor si reducerea cheltuielilor guvernamentale ar putea accentua criza.
Pe de alta parte, daca pachetele de stimuli financiari sunt mentinute prea mult timp, deficitele fiscale ar putea conduce la o criza a datoriilor publice. Iar, daca aceste deficite sunt monetizate, inflatia mare ar putea forta majorarea ratelor de dobanda si ar sufoca redresarea economica, explica Roubini, intr-un comentariu pentru Project Syndicate.
Una dintre principalele probleme este faptul ca, in ultimul deceniu, Statele Unite si alte tari cu deficit bugetar, inclusiv Marea Britanie, Spania, Grecia, Portugalia, Irlanda, Islanda, Dubai si Australia, au fost, in primul rand, consumatori: au cheltuit mai mult decat au castigat, avand deficite de cont curent mari.
Intre timp, economiile emergente din Asia, in special China, impreuna cu Japonia, Germania si alte cateva state, au fost, in primul rand, producatori, cheltuind mai putin decat au castigat si avand surplusuri de cont curent.
Acum, tarile care au cheltuit prea mult au inceput sa faca reduceri si sa importe mai putin, pentru a-si diminua deficitele. Insa, daca tarile cu surplus