Proprietarii de firme de pompe funebre din Focşani se confruntă cu mari probleme din cauza crizei. Ei spun că afacerea le-a scăzut cu aproape 70% faţă de anul trecut şi că sunt semne că va fi şi mai rău.
Crucile în rate sunt plătite la Sfântu` Aşteaptă
Majoritatea firmelor de profil au ajuns să vândă cruci şi monumente funerare în rate pentru a face faţă situaţiei, dar şi această metodă a dat greş pentru că mulţi dintre clienţi au probleme cu plata ratelor şi sunt nevoiţi să returneze monumentele.
Asta dacă nu le-au montat deja în cimitir, caz în care firmele refuză să le mai ia înapoi. Viorel Bratu, patron la o firmă de pompe funebre, spune că tot mai mulţi clienţi nu şi-au mai achitat datoriile după ce au primit crucea pentru mormintele bunicilor sau ale părinţilor.
„Crucile din marmură nu prea mai au căutare. Preţul lor poate ajunge şi la peste 1.000 de lei, în funcţie de lucrare şi de materialul folosit. În schimb, o cruce din fier forjat nu depăşeşte 200 de lei. Chiar şi la acest preţ, cei mai mulţi vor să plătească în rate, iar destui întârzie cu plata. După ce îşi văd mortul în groapă şi cu crucea la cap, „uită" să plătească. Sunt datorii şi de mai mult de un an, sumele fiind destul de însemnate. Avem de primit peste 10.000 de lei", spune patronul focşănean.
El mai adăugă că anul trecut vindea aproape 35 de cruci pe lună, dintre care 19-20 la preţuri peste 500 de lei, iar în prezent abia mai vinde 15 bucăţi pe lună, majoritatea ieftine, cu preţuri între 200 şi 350 de lei.
Misiune imposibilă
Recuperarea crucii de la un datornic este o misiune foarte complicată. „Dacă monumentul nu a fost instalat, putem să-l luăm înapoi, deşi este complicat să ştergem numele de pe el. Însă dacă este montat în cimitir, nu se mai poate. Potrivit regulilor creştine, crucea care a fost sfinţită la slujba de îngro