Mihail Ion, preşedintele societăţii Raiffeisen Asset Management (RAM), administratorul singurului fond mutual denominat în euro, spune că o apreciere a leului în raport cu euro este strâns legată de rezultatele măsurilor de austeritate ale Guvernului, de unde şi gradul mare de imprevizibil.
"Este dificil de spus dacă 2010 este anul economiilor în euro sau leu. Acum orice scenariu este posibil pentru leu. Moneda naţională se poate aprecia în raport cu euro dacă aversiunea investitorilor faţă de risc se reduce, iar măsurile de reducere ale Guvernului dau rezultate, în caz contrar, leul se poate deprecia. De asemenea, o înrăutăţire puternică a contextului extern va afecta negativ evoluţia leului", afirmă Mihail Ion, preşedintele societăţii administrare a investiţiilor Raiffeisen Asset Management, cu active nete în gestiune de 1,6 mld. lei (380 mil. euro).
Din portofoliul administratorului face parte fondul mutual EuroPlus, singurul de pe piaţă denominat în euro. Fondul investeşte exclusiv în instrumente monetare (depozite, titluri de stat, obligaţiuni) denominate în euro. Lansat la finele lunii octombrie anul trecut, fondul a reuşit să atragă de la un număr de 4.400 de investitori peste 100 mil. euro, valoarea activelor nete fiind de 109 mil. euro în prezent. Fondul deţine o cotă de aproape 10% din piaţa fondurilor mutuale în valoare de 4,6 mld. lei (aproape 1,1 mld. euro).
Cu mai bine de jumătate din active investite în titluri de stat şi obligaţiuni emise de Muncipalitatea Bucureşi, restul fiind plasate în depozite bancare, fondul a înregistrat un randament de 1,85% în 2010. Comparativ, dobânda medie încasată pentru un depozit în euro deschis la începutul anului este de 1,6% calculat pentru şase luni.
"Nu este deloc simplu să administrezi un fond denominat în euro, pentru că universul investiţional este destul de redus. Cu toate acestea, inten