Dacă formaţi un cuplu de ceva vreme, probabil că v-aţi gândit că aveţi nevoie de o metodă contraceptivă nu doar sigură, ci şi comodă. Important este să nu ignoraţi această problemă!
Statisticile arată că, odată cu înaintarea în vârstă, sarcinile nedorite rămân o problemă. După 35 de ani, femeile consideră că scăderea fertilităţii le ţine la adăpost de „accidente", astfel că ele ignoră, de multe ori, să folosească metode de protecţie.
În realitate, deşi fertilitatea scade, o sarcină poate apărea şi după 35 de ani, mai ales în perioada premergătoare instalării menopauzei, când menstruaţia devine neregulată.
La ora actuală, există multiple metode de contracepţie, astfel că orice cuplu va găsi, cu siguranţă, una care să i se potrivească.
Decizia pentru un anumit tip de contracepţie este bine să o luaţi împreună, dar numai după discuţia cu medicul ginecolog.
Preparate hormonale...
Cea mai largă paletă de opţiuni o regăsiţi în categoria anticoncepţionalelor hormonale. Au o eficienţă de 99 la sută, multiple forme de administrare şi se pot lua la diferite intervale de timp, zilnic sau o dată la cinci ani (sub formă de implant). Ele asigură contracepţia prin faptul că împiedică eliberarea ovulului. Atenţie însă!
Contraceptivele hormonale pot fi contraindicate după o anumită vârstă, din cauza riscurilor pentru sănătate. Mai cunoscute sunt pilulele contraceptive, cu administrare zilnică. O contracepţie săptămânală o asigură plasturele contraceptiv, care se aplică pe piele, într-o zonă acoperită de haine. Inelul vaginal vă oferă trei săptămâni de protecţie.
Acesta se introduce în vagin şi nu deranjează în timpul actului sexual. O variantă eficientă de contracepţie sunt şi preparatele hormonale injectabile, care se administrează lunar, la două sau la trei luni, în funcţie de compoziţie.
Şi mai comode sunt implanturile con