Executia lui Ronnie Lee Gardner, vineri, in Statele Unite, a readus in discutie folosirea pedepsei cu moartea. Aflati ce tari mai recurg la aceasta practica.
De cand Cuba a abolit pedeapsa cu moartea in 2003, Statele Unite au ramas singura tara din Americi care executa oameni, cu exceptia St Kitts si Nevis, unde ultima executie s-a petrecut in 2008, potrivit Amnesty International, noteaza The Guardian.
In 2009, in SUA au avut loc 52 de executii. Cele mai multe au fost in Texas (24). Alabama (6), Ohio (5) si Georgia (3) sunt si ele in topul executiilor.
Desi SUA continua aceasta practica, tot mai multe voci contesta pedeapsa capitala, pentru ca in multe cazuri condamnatii sunt nevinovati. Noua barbati initial condamnati la moarte au fost exonerati si eliberati anul trecut.
714 executati in 18 tari
Peste doua treimi dintre tarile lumii au abolit pedeapsa cu moartea, legal sau practic. Din 58 de tari care au pastrat pedeapsa cu moartea in 2009, multe nu au recurs la ea.
Totusi, 18 tari au executat in total 714 oameni. Cifra nu include miile de executii care s-au petrecut probabil in China, tara comunista neoferind publicitatii statistica pedepselor cu moartea.
Metodele de executie: spanzurare, impuscare, decapitare
Iran a executat anul trecut cel putin 388 de oameni, in timp ce Irak a omorat alti 120. Metodele de executie din 2009 au inclus spanzuratul, impuscatul, decapitarea, lapidarea, electrocutarea si injectia letala.
Executia lui Ronnie Lee Gardner - primul american ucis prin impuscare in ultimii 14 ani - a coincis cu un vot al Parlamentului vietnamez, care a decis sa inlocuiasca executiile prin impuscare cu injectii, considerate mai "umane".
In Vietnam, peste 100 de oameni sunt executati anual, multi pentru infractiuni legate de droguri.
@N_