Speriaţi de perspectiva reducerii veniturilor, bolnavii ajung tot mai rar să-şi cumpere medicamentele.
Farmaciştii băcăuani sunt datori vânduţi la furnizorii de medicamente. Aceştia susţin că nu-şi mai pot achita facturile restante către cei care le asigură marfa.
„Nu este vina noastră că suntem în urmă cu plăţile. La rândul nostru avem de primit bani de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). Abia joia aceasta ni s-au decontat o parte din reţetele eliberate în octombrie şi noiembrie anul trecut“, precizează Doiniţa Constantinovici, administratorul unei farmacii.
„Primim bani cu ţârâita“
Acesta a mai spus că unitatea pe care o conduce are de primit de la CJAS 500.000 de lei, iar în prima jumătate a acestui an nu s-a ales decât cu firimituri.
„Primim bani cu ţârâita. Nu mai vorbesc de reţetele pentru diabetici, care nu au mai fost facturate de trei luni. Am plătit noi TVA-ul pentru ele. Sunt nişte bani care nu ştim dacă vor mai ajunge în bugetul nostru“, adaugă şeful unei alte farmacii din Bacău. Cei care au de suferit de pe urma lipsei de fonduri pentru farmacii sunt în primul rând bolnavii. Speriaţi de perspectiva reducerii pensiilor, unii dintre ei au început să facă economii şi la medicamente, deşi starea de sănătate nu le permite acest lucru.
Farmaciştii, la sapă de lemn
„În luna iunie nu am călcat pragul farmaciilor. Am încercat să-mi rezolv problemele cu leacuri băbeşti. Nu ştiu ce vom face mai departe. O să murim cu zile, dacă se va umbla la pensioara noastră“, se plânge Ion Apetrei, un bătrân de 78 de ani, din Bacău. Şi farmaciştii se tem că vor ajunge la sapă de lemn după scăderea lefurilor bugetarilor şi a tuturor pensiilor.
„Nici nu s-a luat această măsură şi vânzările din ultima lună au scăzut vertiginos. Vă spun sincer că am avut clienţi care au cumpărat doa