Cadrele didactice speră să obţină posturi cât mai aproape de localitatea de domiciliu. Azi-dimineaţă, la Colegiul Naţional Mihai Eminescu zeci de profesori stăteau la coadă pentru înscriere.
Zeci de dascăli s-au trezit cu noaptea-n cap ca să-şi depună dosarele de înscriere pentru examenul de titularizare, care va avea loc în data de 14 iulie, fie pentru detaşare la cerere, fie pentru continuitate prin suplinire sau pentru examenul de suplinire din luna august.
Toţi s-au prezentat la înscrieri cu speranţa de a prinde un post cât mai aproape de domiciliu, deşi anul acesta sunt aproape de trei ori mai puţine posturi scoase la concurs decât anul trecut, când s-au titularizat 411 cadre didactice. În acest an, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa a scos la concurs un număr de 143 de posturi titularizabile şi alte 2.000 de posturi netitularizabile.
Candidaţii sunt descurajaţi
Pentru a evita aglomeraţia, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a stabilit un grafic pe discipline.
Astăzi a fost rândul profesorilor de matematică. Spre deosebire de anii trecuţi, la înscrieri s-au prezentat şi profesori mai în vârstă, care nu au reuşit până acum să devină titulari pe post, dar şi mulţi tineri. Toţi speră ca situaţia din sistemul educaţional să se schimbe, toţi vor salarii mai bune.
Ce spun profesorii
Marinela Nicolescu (47 de ani) predă de câţiva ani la Şcoala cu clasele I - VIII Ion Atanasiu din comuna Coslugea. Reducerea numărului de posturi n-o afectează prea mult pentru că direcţiunea unităţii în care-şi desfăşoară activitatea i-a dat continuitate pe post.
În schimb, pentru Gabriela Stan (27 de ani) reducerea numărului de catedre înseamnă şi mai puţine şanse. Ea spune că anul acesta este prima dată când va susţine examenul de titularizare. „Am absolvit facultatea cu o medie foarte mare şi vreau să prind un post b