Numărul refugiaţilor din taberele improvizate pe ambele părţi ale frontierei Kîrgîzstanului cu Uzbekistanul a crescut la 400.000, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite.
Cel putin 191 de persoane au fost ucise în confruntările dintre uzbeci şi kîrgîzi în ultimele zile. Zona rămâne extrem de tensionată, după ce guvernul a anunţat că numărul morţilor ar putea fi de zeci de ori mai mare decât cel oficial de până acum, informează "Hot News".
În oraşul Osh, epicentrul ciocnirilor, oamenii din cartierele uzbeci au construit baricade, cu linii care separă zona de părti ale oraşului din Kîrgîzstan.
"Zona este extrem de tensionată. Uzbecii şi kîrgîzii sunt complet separaţi" a declarat Ole Solvang, un observator al organizatiei Human Rights Watch, în timpul unei vizite la Osh, al doilea oraş ca mărime al ţării.
Kîrgîzstanul s-a transformat într-o zonă conflictuală, după ce o revolta din luna aprilie l-a înlăturat de la conducerea ţării pe preşedintele Kurmanbek Bakiyev şi a adus un guvern interimar la putere. Noua conducere, care nu a fost aleasă în mod formal, va organiza un referendum pe 27 iunie, referitor la modificările constituţionale, care vor face ţara mai democratică.
Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi a declarat că aproximativ 300.000 de refugiaţi au fost adunaţi de pe partea Kîrgîzstanului, citând informaţiile furnizate de guvernul interimar şi organizaţiilor non-guvernamentale de pe teren.