Mii de gravide din judeţ vor fi nevoite să nască la Suceava sau la Iaşi după implementarea măsurilor impuse de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
Decizia Ministerului Sănătăţii face să se clatine din temelii singurul spital de obstetrică şi ginecologie care asigură asistenţă pentru 80% din populaţia judeţului. Spitalul face parte din cele 300 de unităţi medicale din Uniunea Europeană care respectă toate standardele cerute. Potrivit unui control efectuat acum două luni, i s-a acordat certificatul ISO pentru „cel mai îngrijit şi curat spital din judeţ“.
Zilnic, la Maternitate sunt internate, în medie, 200 de femei şi cel puţin 20 de copii vin pe lume în acest timp chiar dacă asistenţa medicală este asigurată doar de o mână de oameni: 23 de medici şi 140 de asistenţi medicali.
„Vor suferi pacientele“
Acest lucru nu pare să fi contat pentru oficialii din Sănătate, care ,,au tăiat Maternitatea în două cu o bardă“, după cum susţine managerul unităţii, Maria Olaru. „Printr-o semnătură la birou a fost amputat spitalul în câteva clipe. Bugetul va fi redus cu 30% şi vor dispărea 120 de paturi din cele 295 pentru că aşa a hotărât cineva care nu a pus vreodată piciorul în spital“, a declarat medicul Maria Olaru.
Şi mai grav este că şefii de secţii vor fi obligaţi să disponibilizeze cel puţin 100 din cei 333 de angajaţi. Mai mult, medicii spun că zilele de spitalizare vor fi reduse iar cazurile de malpraxis se vor înmulţi întrucât personalul este şi aşa insuficient.
„Abia ne descurcăm la numărul mare de pacienţi şi de multe ori apelăm la specialişti din alte unităţi. În plus, va trebui să externăm nou-născuţii după două zile. Cine va răspunde în cazul unor complicaţii?“, a declarat Georgeta Todică, medic la Maternitatea Botoşani.
Anual, la maternitate sunt rezolvate 15.000 de cazuri şi se nasc 3.500 de cop