Maria Brudan are în Alba Iulia o şcoală de balet, dansuri moderne şi populare, iar în Spania a înfiinţat un ansamblu folcloric prin intermediul căruia promovează în ţara iberică frumuseţe şi originalitatea dansului popular românesc.
Profil: Data naşterii: 22 februarie 1960, satul Tăureni, judeţul Mureş
Educaţie: Liceul de Coregrafie Cluj Napoca
Ocupaţie: profesor coregraf la propria şcoală de dans
Starea civilă: căsătorită, două fete
Profesoară de dans de 28 de ani, a ales coregrafia pentru a evada din monotonia şi lipsa de perspective a satului în care s-a născut. „Am început fără să ştiu ce fac. Vroiam să ies din Tăureni, sat din judeţul Mureş, pentru că acolo era agricultură şi altceva nimic. N-aveam curent electric şi locuiam la 7 kilometri de centrul satului. Am văzut la şcoală un afiş, care anunţa că se face selecţie pentru liceul de coregrafie din Cluj Napoca. N-am ştiut cu ce se mănâncă coregrafia, dar m-am dus la examen şi am reuşit“, rememorează Maria Brudan.
Afirmă că nu a fost deloc simplu în liceu, precizând că în fiecare trimestru se dădea examen eliminatoriu pe principiul cine nu corespunde, pleacă. „Am luptat foarte mult să rezist în inima Clujului, eu o fată de la Tăureni, din vârful dealului“, afirmă zâmbind.
„Codrişorul“, un ansamblu în dublă ipostază
Ambiţia a urmărit-o toată viaţa şi are satisfacţia realizării profesionale. A fost balerină doi ani la Casa Armatei din Cluj Napoca, după care s-a căsătorit şi a pus punct carierei de artistă, dar a continuat ca profesor pe linia coregrafică. A activat la Școala Populară de Artă din Alba Iulia, la Casa de Cultură a Studenţilor din municipiu, la Colegiul „Bethlem Gabor“ din Aiud, Palatul Copiilor din Alba Iulia şi Cercul Militar din Capitala Unirii.
A înfiinţat Ansamblul folcloric „Codrişorul“, ansamblu compus din 40 de copii, împreună