Criza este în continuare prezentă, dar semne ale unei anumite atenuări a intensităţii sale se fac simţite, a declarat astăzi preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Vergil Voineagu.
În toată evoluţia negativă a economiei există un element îmbucurător. Potrivit lui Voineagu, singurul trimestru de creştere economică, de la începutul crizei, a fost trimestrul trei din 2009, cu un avans al PIB de 0,9%.
În rest, s-au înregistrat scăderi atât trimestriale, cât şi anuale.
„Lucrul îmbucurător este că această descreştere a PIB are tendinţa de diminuare constantă, creând perspective de realnsare economică", a spus şeful INS.
Componenta care susţine ieşirea tehnică din recesiune este industria, în condiţiile în care în lunile martie şi aprilie ale acestui an România a înregistrat una dintre cele mai puternice creşteri ale producţiei industriale din UE.
Legat de componenta exportului, cel mai mare avans l-a înregistrat producţia de autovehicule de transport rutier, de 51%. Mai exact, au crescut exporturile de piese de schimb pentru autovehicule rutiere, cu 86,7%, autoturismele de oraş, 56,1% şi autoutilitarele, cu 50,5%.
Un avans consistent a fost înregistrat şi de exportul de produse chimice, de 48%.
Din punctul de vedere al contribuţiei la scăderea PIB, formarea brută de capital fix (investiţiile în clădiri, echipamente de producţie) a avut una dintre cele mai mari influenţe, cu o descreştere de 29,8%.
O evoluţie pozitivă este şi faptul că, în primele patru luni din 2010, dinamica exporturilor o depăşeşte pe cea a importurilor, deficitul comercial fiind cu peste 10% mai mic (300 de milioane de euro) faţă de perioada similară a anului trecut.
Preşedintele INS a punctat ieşirea din recesiune a majorităţii statelor membre, printre care Ungaria şi Cehia, dar cu anumite rezerve. „În multe dintre aceste ţări, creşt