Guvernul amână luarea unor decizii concrete în vederea reducerii lefurilor în companiile de stat. Unii directori nici nu vor să audă de tăieri de salarii, pe când alţii sunt la mâna sindicatelor. Sursa: AGERPRES
Guvernul nu a reuşit să găsească formula legală prin care să reducă salariile angajaţilor din companiile de stat.
Premierul Emil Boc a spus ieri că salariile acestor angajaţi vor fi plafonate la un nivel pe care guvernul urmează să-l decidă. "Şi acolo vor fi plafonate salariile peste un anumit nivel. Am vorbit de salariile mari, care vor fi plafonate. Nivelul îl vom stabili", a spus Boc. El a precizat că se vor reface bugetele, după ce va fi făcută o analiză a cheltuielilor cu personalul din aceste societăţi.
În ultima perioadă la nivelul executivului s-a tot discutat despre acest subiect, dar nu s-a putut găsi modalitatea de punere în practică a acestei măsuri. După ce oficialii au dorit să reducă şi aici salariile şi-au dat seama că nu au acoperire legală şi au început să caute alte soluţii.
Plafon mai mare ca să scape mai mulţi
Astfel, o variantă vehiculată a fost cea prin care se avea în vedere stabilirea unui plafon salarial maximal de 5.000 lei pentru angajaţii companiilor de stat, iar din câştigul care depăşeşte acest prag o cotă de 70% să fie vărsată într-un fond de solidaritate. În ultimele zile a apărut însă o altă variantă potrivit căreia plafonul va fi de 8.000 lei, iar din câştigul care depăşeşte pragul 90% să fie vărsat la fondul de solidaritate. "Când vom lua o decizie, vă vom anunţa", a arătat Boc.
Cert este că la un fond de solidaritate vor fi obligaţi să contribuie reprezentanţii statului în Consiliile de Administraţie ale companiilor cu capital minoritar de stat. Aceştia sunt obligaţi să îşi doneze toată indemnizaţia, altfel riscă să fie daţi afară dacă nu sunt funcţionar