Interesul pentru regimul comunist i-a îndemnat pe 20 de tineri, cu vârste cuprinse între 24 şi 36 de ani, să se înscrie la primul master de istorie a comunismului românesc organizat în ţară.
Cursul a durat doi ani şi a fost organizat de Institutul de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului din cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii „Al. I. Cuza" din Iaşi.
„Arhivele Securităţii s-au deschis recent şi sunt foarte multe goluri care trebuie umplute, pentru că urmele regimului comunist persistă în societatea de astăzi", a explicat de ce a urmat acest master Cristina Preutu (24 de ani), din oraşul vasluian Negreşti.
Cristina şi colegii ei au participat, ieri, la dezbaterea organizată la absolvirea cursului. În cadrul discuţiilor cu profesorii, tinerii şi-au exprimat îngrijorarea pentru viitor.
„Toţi cei care am venit aici suntem pasionaţi de faptele trecutului, dar nu ştim cum vom putea folosi informaţiile acumulate, având în vedere că posturile la Institutul de Istorie sunt blocate pentru cel puţin doi ani", a declarat Ovidiu Mihăiuc, absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice.
Profesorii universitari i-au îndemnat pe absolvenţii masterului să se orienteze, pentru moment, spre bursele doctorale. „Din păcate, neavând personalitate juridică, Institutul de Cercetare nu poate să atragă fonduri europene", a precizat Ovidiu Buruiană, directorul executiv al Institutului.
Cei 20 de tineri care au studiat comunismul au fost instruiţi de profesori universitari din toată ţara. Printre disciplinele studiate se numără „Securitatea şi teroarea în România" şi „Miturile comunismului românesc".