Străinii consideră că Delta Dunării ar fi cel mai bine păstrat secret al României. Ei cred că o experienţă asemănătoare ar mai putea trăi doar în Africa sau în America de Sud. La trei-patru ore distanţă de Bucureşti, după ce treci de Tulcea, Delta e aproape la picioarele tale.
Vacanţă în România? Non, merci!
Mirosul persistent al pădurilor de tei îţi gâdilă nările, iar satele sunt rare; mai dese sunt stupinele variat colorate şi aşezate în câmpurile cu flori sălbatice, la doi paşi de drumul plin de gropi.
Dacă ai norocul să ajungi pe înserat, poţi prinde apusul din barcă. E adevărat că, mergând de la Murighiol spre Uzlina, soarele rămâne în spate, însă lumina roşie oferă stufărişului o culoare magică.
Borş pescăresc, plachie şi saramură
Ca să ajungi la Uzlina, faci stânga în Murighiol, pe un drum de ţară, şi te opreşti când ajungi la Dunăre, pe un platouaş arid, cu mai multe maşini trase ca într-o parcare.
Dacă nu v-aţi aranjat dinainte cazarea, care include şi transferul de pe pontonul antic din Murighiol la pensiune şi invers, e mai greu, căci dacă nu se nimereşte vreun pescar în zonă, va trebui să faceţi cale-întoarsă până în sat şi să căutaţi o barcă. Până la Uzlina nu faceţi mai mult de jumătate de oră.
Pachetele turistice includ şi plimbări cu lotca pescărească
Cei de la pensiune vă vor întâmpina direct pe ponton cu pâine, sare şi ţuică, cum e obiceiul românesc. Iar după ce vă luaţi camera în primire vă vor pofti la masă.
Meniul conţine tot felul de preparate locale, de la borş pescăresc, servit în boluri largi, ca să poţi să-l umpli bine, asortat cu un platou cu peşte fiert, până la plachie, saramură, friptură la cuptor, peste făcut pe grătar, tras prin ou sau făină şi prăjit în tigaie.
La Uzlina se află birourile centrale ale Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării şi