Moneda europeană a atins ieri un maxim al ultimelor şase luni în raport cu moneda naţională: 4,2448 lei. Acest lucru se va simţi în cheltuielile importante ale unei familii. Sursa: VLAD STĂNESCU
Moneda naţională se depreciază în raport cu euro. Cursul de referinţă anunţat, ieri, de Banca Naţională a României (BNR) a urcat cu 0,76 bani, la 4,2448 lei/euro, şi a atins un nou nivel maxim al ultimelor şase luni. În aceste condiţii, este de aşteptat ca moneda europeană să ajungă luni dimineaţă, la vânzare, în bănci, la o referinţă de 4,30 lei.
"Evenimentul zilei" a anticipat, încă de săptămâna trecută, trendul descendent al leului în raport cu euro. Analistul economic Ilie Şerbănescu aprecia că moneda naţională va trebui să piardă în valoare, având în vedere turbulenţele financiare de la nivel european, dar şi lipsa, cel puţin pentru moment, a unor măsuri de stabilizare a economiei româneşti.
Creşteri de câteva zeci de lei pentru cheltuielile importante
De săptămâna viitoare, românii care au credite în euro sau plătesc chirii în acestă monedă vor resimţi creşterea euro. La începutul anului, pe 18 ianuarie, Banca Naţională afişa un curs de 4,1008 lei/euro. La acea vreme, băncile vindeau moneda europeană cu 5-6 bani peste referinţa Băncii Centrale.
Astfel, cei care aveau de achitat o rată la credit de 200 de euro plăteau 830 de lei. Luni, o rată de 200 de euro va costa circa 860 de lei, cu 30 de lei mai mult. În cazul unei chirii de 400 de euro, în ianuarie suma achitată în moneda naţională era de 1.660 de lei. La începutul săptămânii viitoare, valoarea chiriei va creşte până la 1.720 de lei (un plus de maxim 15 euro - 60 de lei).
La facturile de telefonie mobilă, diferenţele vor fi mici, mai ales dacă valoarea acestora nu depăşeşte 10 euro. Un curs valutar mai avantajos decât cel băncilor comerciale va pu