Precipitaţiile din ultimele zile au amplificat creşterea nivelului Dunării, astfel încât hidrologii spun că mâine dimineaţă este posibil să se ajungă la cota de inundaţie. Fluviul mai are 5 centimetri şi iese din Matcă la Galaţi.
Conform site-ului Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, în această dimineaţă, nivelul fluviului a ajuns la 595 de centimetri şi mai sunt doar 5 centimetri până la atingerea cotei de inundaţie. Este maximul atins în acest an, cu 8 centimetri peste cota atinsă în luna martie.
„Dunărea este umflată. Dacă vor continua să crească cotele fluviului, cum estimează prognozele, cu siguranţă este pericol de inundaţii. Deja debitul apelor a depăşit 12.500 de centimetri cubi pe secundă, ceea ce este foarte mult", a precizat directorul AFDJ.
Terase inundate
Pe Faleză, Dunărea a inundat încă de două zile terasele restaurantelor, iar cârciumarii încearcă să limiteze efectele cu un dig din saci de nisip.
Sistemul de Gospodărire a Apelor supraveghează în permanenţă digurile Brateşul de Jos şi Bădălan. De asemenea, este monitorizată şi evoluţia fenomenului de remuu pe râul Siret, în zona cartierului Barboşi şi în punctul satului pescăresc ( sub benzile transportatoare ale ArcelorMittal).
Maximul atins în acest an, a fost în luna martie, când nivelul fluviului a ajuns la 587 de centimetri (cota de inundaţie este 600 de centimetri, iar cota de pericol este de 700 centimetri).
Maximul istoric de la Galaţi a fost atins în aprilie 2006, când a ajuns la 657 de centimetri, cu 57 de centimetri peste cota de inundaţie şi cu un centimetru peste precedentul maxim istoric înregistrat în 1897.