Odată clarificate reducerile de venituri de la stat pentru angajaţi şi pensionari, oamenii încep să se întrebe ce urmează. Alegerea unui preşedinte al Curţii Constituţionale, care în legislatura trecută a fost deputat PD, alungă practic toate speranţele că legile cu măsuri de austeritate vor fi evitate măcar în ceasul al 12-lea.
Curtea se va pronunţa joia viitoare, dar deja se ştie că pensiile şi salariile vor veni reduse în august, prima lună în care românii afectaţi de aceste măsuri dure vor resimţi acest lucru pe buzunarul propriu.
Între timp, remanierea a fost văzută ca o posibilitate de a mai drege lucrurile, un semn că maşinăria guvernamentală va deveni mai performantă. Dar şi aceasta a rămas învăluită în mister. Apoi, reversul medaliei este că, la o leafă de aproximativ1.500-1.600 euro, cine ar veni să facă muncă de ministru? Unde mai sunt avantajele? Marian Sârbu a anunţat deja că nu are de gând să-i ia lui Mihai Şeitan portofoliul Muncii, pe care de altfel l-a şi ocupat până astă-toamnă. Cea mai practică descriere a situaţiei a venit de la ministrul UDMR al Mediului - "se schimbă un ministru, doi, trei, şi căruţa merge mai departe". Despre o restructurare a "căruţei", în sensul restrângerii numărului de portofolii, iarăşi nu se mai aude nimic. Concedierea a 25% din efectivele ministerelor, reducerea unor cheltuieli şi voluntariatul decretat în Adunările Generale ale Acţionarilor din firmele de stat pentru reprezentanţii clientelari ai partidelor sunt măsuri menite să ilustreze efortul de solidaritate al celor din vârful puterii cu populaţia.
Dacă însă banii economisiţi astfel se vor scurge prin alte portiţe pregătite din timp - cum ar fi, de exemplu, tradiţionala scumpire a executării unei lucrări publice - atunci dezamăgirea în rândul populaţiei va continua să crească. Acest lucru se va vedea cel mai bine pe parcursul modernizări