A făcut lupte de performanţă timp de 13 ani. Când s-a lăsat, acest sport a dispărut cu totul din Bistriţa în doar 2 ani, iar acum Vasile l-a readus cu „CS Hercules"
Vasilea Bancea şi-a petrecut copilăria în Lunca Ilvei, iar pe la nici 14 ani a venit la Bistriţa, la liceu. Cum toţi copii făceau câte ceva extraşcolar, de regulă mişcare, băiatul s-a gândit şi el să facă sport. „Îmi plăcea mult cum suna judo.
CITEŞTE ŞI
După San Remo, gălăţeanca Maria Crăciun merge la Mamaia şi la Cerbul de Aur!
Gabriel Tecaru-Fiindcă fotbalul l-a trădat, a ales Poliţia şi câinii
Pe această ramură am vrut să mă axez", spune Vasile, care nici nu s-a instalat bine în oraş, că s-a şi dus la Gloria să caute antrenorul de judo. Odată ajuns, a încurcat sălile şi a intrat în locul unde se făceau lupte greco -romane. „Am greşit sala şi acolo am rămas. Mi-au plăcut foarte mult şi am făcut lupte la Gloria, apoi la Viitorul CPL Bistriţa până la 25 de ani", povesteşte sportivul. Vasile Bancea a avut realizări importante în viaţa de sportiv, chiar dacă partea financiară nu era în favoarea clubului de lupte greco-romane din Bistriţa. „Nu eram un club de vârf pentru că erau probleme cu banii, dar întotdeauna puneam probleme celor din ţară. Eram profesionişti, scoşi din producţie, făceam câte două antrenamente pe zi", mai spune sportivul, care în divizia A de lupte a pus la pământ campioni naţionali şi vicecampioni europeni de juniori.
A făcut lupte de prima ligă şi în Germania
Prin 1991, Vasile s-a dus în Germania la muncă. Era un sportiv care se respecta şi dorul de lupte l-a înfrânt. S-a dus la un club de lupte de prima ligă de acolo (SV Reilinger) unde, în urma unor probe, cei de acolo i-au spus „come on". Aici a făcut doi ani de performanţă, iar la 27 de ani s-a întors acasă unde 10 ani a fost ziarist sportiv. După un deceniu de sport cu pixul,