Consiliul European, reunit la Bruxelles în data de 17 iunie, a finalizat noua strategie privind creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă în UE, bazată pe comunicarea din 3 martie a Comisiei Europene, "Europa 2020 - O strategie europeană pentru o creştere inteligentă, ecologică şi favorabilă incluziunii", al cărei cadru general a fost adoptat de Consiliul European de primăvară (17-18 martie 2010).
Liderii europeni au confirmat cele cinci obiective principale ale Uniunii Europene pentru anul 2020, în funcţie de care se vor orienta politicile şi acţiunile statelor membre şi ale Uniunii: promovarea ocupării forţei de muncă; îmbunătăţirea condiţiilor pentru cercetare, dezvoltare şi inovare; atingerea obiectivelor stabilite în domeniul schimbărilor climatice şi eficienţei energetice (20/20/20); îmbunătăţirea nivelului de educaţie, sub aspectul reducerii fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi al creşterii ponderii absolvenţilor de învăţământ terţiar, precum şi promovarea incluziunii sociale în special prin reducerea sărăciei. Consiliul European de vară a fost de acord cu cuantificarea indicatorilor privind educaţia şi incluziunea socială, în forma convenită de Consiliile sectoriale.
În cadrul dialogului cu Comisia Europeană, statelor membre le revine sarcina să îşi stabilească în cel mai scurt timp obiectivele naţionale, ţinând cont de poziţiile lor iniţiale şi de circumstanţele la nivel naţional, să identifice principalele blocaje în calea creşterii economice şi să indice în programele naţionale de reformă modul în care intenţionează să le abordeze.
Liderii europeni au stabilit că toate politicile comune, inclusiv Politica Agricolă Comună şi Politica de Coeziune, trebuie să vină în sprijinul strategiei Europa 2020. În viziunea lor, un sector agricol durabil, productiv şi competitiv va aduce o contribuţie importantă la noua strategie,