În jur de 80 de speologi din mai multe judeţe din Transilvania, s-au reunit, astăzi, la peştera Humpleu, pentru a participa la o misiune de salvare deosebit de dificilă.
Acţiunea coordonată de speologii clujeni din cadrul Salvaspeo a fost organizată cu sprijinul logistic din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj, respectiv a Detaşamentului de Pompieri Huedin, dar şi lucrători ai Salvamont Vlădeasa.
În fapt, cei 78 de speologi veniţi din judeţele Cluj, Arad, Bihor şi Alba, s-au reunit la Peştera Mare din Valea Firii, cunoscută şi ca „Humpleu“, pentru a simula o intervenţie de salvare a doi turişti din subteran. Acţiunea desfăşurată în condiţii deosebit de dificile a fost coordonată de membrii a două puncte de comandă situate la intrarea în Humpleu, dar şi în peştera cu apă.
Conform scenariului, în peştera cu apă, în una din locaţii, a avut loc o viitură, respectiv o cameră a fost umplută cu apă, motiv pentru care un turist a rămas blocat în subteran. Pentru a aduce victima la suprafaţă, speologii au apelat la ajutorul lucrătorilor ISU, care au început să scoată apa din peşteră cu ajutorul a două motopompe. În total, ieri, până la ora 15.00, din peşteră a fost extrasă o cantitate de apă care ar fi încăput în 5 cinsterne de câte 20 de tone.
În cealaltă grotă, Peştera Mare, considerată a doua ca mărime din Europa şi a patra din lume, cu o lungime în subteran de peste 40 de kilometri, speologii urmau să scoată cu targa un accidentat aflat undeva pe traseu.
„Victima şi-a fracturat piciorul, iar echipele subterane lucrează la scoaterea la suprafaţă a victimei. Targa este dusă de nouă speologi. Întreaga acţiune a început la ora 11.00 şi urmează să fie încheiată la ora 18.00 şi ne-a costat în jur de 1.200 de lei, bani scoşi din buzunarele noastre. Important de menţionat este faptul că pe targă se va afla un om“, a dec