În iunie 1941, contraamiralul în retragere Petre Zamfir a participat la scufundarea distrugătorului Moskva, emblema flotei sovietice care ataca Portul Constanţa. El a comandat şi bricul „Mircea“. Contraamiralul de flotilă în retragere Petre Zamfir a trecut prin război, a condus submarine şi nave şi este şi acum, la 87 de ani, un îndrăgostit al Marinei Militare.
Primul documentar din seria "Al doilea război mondial, aşa cum l-au văzut germanii": Istoria panzerelor 1914 - 1945
VIDEO Peenemunde – Baza secretă de arme a lui Hitler
VIDEO Mihai Retegan: În 1939, Germania era surclasată la toate categoriile de armament de către adversarii ei
Petre Zamfir este velist de performanţă, fost comandant al Casei Vapor din Mamaia - bază a sporturilor nautice cu rame şi cu vele, fost comandant al celebrului velier Mircea.
A activat în submarinele româneşti Rechinul şi Delfinul, a fost şeful Catedrei de Marină la Academia Navală şi profesor de Navigaţie cu vele. Acum este veteran de război, membru al Consiliului Director al filialei Constanţa a Ligii Navale Române.
Uniţi pentru totdeauna de tragedia „Mogoşoaia"
„Din toate am învăţat câte ceva. Marea m-a crescut, iar eu, la rândul meu, am predat mai departe ştafeta. La Constanţa m-am îndrăgostit. Din păcate, acum sunt văduv, dar mă alină nepoţii de departe. Am foarte mulţi prieteni şi de fiecare dată când ne întâlnim spunem poveşti despre Constanţa, cea de odinioară", spune Petre Zamfir.
Comandantul părăseşte ultimul nava
Petre Zamfir este renumit la Constanţa pentru că a fost comandantul Bricului „Mircea" în timpul celebrului marş din Golful Biscaya, când l-a scos cu echipajul întreg din furtună. „Se întâmpla în anul 1965, bricul rămăsese fără motoare şi trebuia dus la reparaţii la Hamburg. S-a plecat din ţară la 12 octombrie, cu 119 oameni la bord. Velierul