"Ma sa stii, ca imi pare rau de pensionari ca le ia din pensie. Nu e corect. Da' ma bucur ca le taie la bugetarii astia.. Nu stii cum! Ca prea si-o luasera in cap. Te duceai la ghiseu si te tratau cu spatele, mai mult in scarba. Bine le face".
Asta este o discutie intre doi oameni, auzita de mine intr-o statie de autobuz.
Ceea ce si-au propus oamenii politici de la putere, in frunte cu Traian Basescu, au reusit. Zazania creata intre "cancerosii" bugetari si privati, cei care muncesc cu adevarat si care tin in spatele lor cocosat hoarda de nesimtiti bugetari, este una reala si o gasim la tot pasul, in societatea romaneasca.
Ca si in Campania electorala, oamenii au cules din zbor doar lucrurile care li s-au parut lor interesante si acest lucru a fost cauzat de modul repetativ si deformat in care presedintele si Guvernul au prezentat realitatea. Omul simplu, alegatorul care a fost atras la cabina de vot cu galeti si pungi de malai, nu prea intelege ce inseamna "bugetar", daca nimeni nu-i explica acest lucru. El crede in cel pe care l-a ales si crede ca a fi platit de la buget inseamna sa stai in spatele unui ghiseu si sa procesezi documente.
Acesti "cancerosi" ai sistemului bugetar se numesc medici, profesori, cadre militare, politisti, pompieri. Bineinteles, ca angajatorul in acest caz statul poate renegocia contractul cu angajatii si le poate lua din salarii. Ni se da ca exemplu obsesiv Grecia. Este un exemplu, cel putin deplasat pentru ca grecii au reusit sa atinga un nivel de trai si implicit de salarizare, din care li se mai poate lua ceva.
Dar, ce sa mai iei de la un profesor debutant, cand el de-abia daca se descurca cu plata chiriei si a intretinerii. Ce sa iei de la un medic rezident care de-abia asteapta sa-si termine stagiul de rezidenta, ca sa plece unde o vedea cu ochii, adica peste granita.Noi spre deos