Previziunile analiştilor asupra economiei globale sunt în continuare pozitive pentru acest an, principalele riscuri fiind date de mărimea datoriilor publice şi posibilităţile reduse de finanţare. Banca Mondială a rămas optimistă pentru evoluţia economiei globale în acest an, în pofida problemelor crescânde din Europa. Ultimele estimări ale BM indică o creştere economică de 2,9%-3,3% în statele dezvoltate şi 5,7%-6,2% în cele emergente. Iar scenariul de risc luat în calcul,
Previziunile analiştilor asupra economiei globale sunt în continuare pozitive pentru acest an, principalele riscuri fiind date de mărimea datoriilor publice şi posibilităţile reduse de finanţare.
Banca Mondială a rămas optimistă pentru evoluţia economiei globale în acest an, în pofida problemelor crescânde din Europa. Ultimele estimări ale BM indică o creştere economică de 2,9%-3,3% în statele dezvoltate şi 5,7%-6,2% în cele emergente. Iar scenariul de risc luat în calcul, respectiv intrarea în incapacitate de plată a unui stat sau a mai multora, ar provoca o nouă recesiune, în 2011, pentru economiile dezvoltate şi o încetinire semnificativă a creşterii celor emergente.
Riscul de neplată a datoriilor publice este şi motivul pentru care majoritatea statelor europene au anunţat măsuri de diminuare a cheltuielilor bugetare. Măsuri care, în primul rând, sunt menite să calmeze şi pieţele financiare, în condiţiile în care „reacţia pieţelor cu privire la ţările cu datorii mari a fost clar exagerată, dar de înţeles“, spune Rainer Singer, analist de la Departamentul de Cercetare al Erste Group, în raportul privind perspectivele pieţelor economice şi de capital. În raport se mai arată şi că, deşi în focus se află Franţa şi SUA pentru deficitul bugetar, nicio ţară nu va scăpa de consolidarea bugetară.
Exporturi versus consum intern
„Diferenţele economice dintre SUA şi zona euro