Dacă beau apă multă, slătinenii pot avea probleme la rinichi sau la aparatul digestiv. Cantitea mare de amoniu şi rugina din ţevile vecvhi de zeci de ani sunt un pericol pentru sănătate.
Nu este slătinean care să nu fi văzut măcar odată cum de la robinet curge apă cu rugină. Explicaţia este una foarte simplă, apa vine din conducte vechi de 100 de ani, în unele zone ale oraşului, iar concentraţia de amoniu de la puţurile de captare este şi de 6 ori mai mare decât cea prevăzută de lege. Adunaţi ieri, la Prefectură ca să discute de calitatea apei din Slatina, reprezentanţii Companiei de Apă şi cei ai Direcţiei de Sănătate Publică ( DSP) Olt nu au putut să ofere prea multe soluţii, iar concluzia a fost una singură, slătinenii pot bea liniştiţi apă de la robinet, dar pe termen lung pot apărea probleme.
DSP Olt a făcut analiza apei de puţurile de captare a apei şi au găsit o cantitate mare de amoniu. „S-au înregistrat depăşiri ale cantităţii de amoniu, chiar de 6 ori mai mult faţă de limita normaă prevăzută de lege care este 0,5 mg/l Este necesară o cantitate mai mare de clor în apă, dar cantitatea de substantă în apă paote să rămână dublă faţă de limita normală”, a explicat dr Carmen Ispas, din cadrul DSP Olt.
Sistemul de apă reabilitat pe bani UE
Reprezentanţii Companiei de Apă recunosc problemele pe care le au, dar spun că din această vară vor începe lucrările de modernize a reţelelor de apă. „Încercăm să diminuăm concentraţia de amoniu prin clorinare, dar la noi clorinarea se faca manual, înm laborator, nu automatizat aşa cum este cazul tărilor dezvoltate. Trebuie să spunem că avem conducte vechi de 90-100 de ani în unele zone din oraş. Soluţia pe care o avem este proiectul pe fonduri europene pe care l-am câştigat, Slatina beneficiind de 41 de milioane de euro”, a explicat Gheorghe Buică, directorul Companiei de Apă.
Aş