Bucovineanca este un rapsod îndrăgostit de doinele tradiţionale şi de arta populară. Adoră liniştea din sala de concerte, de dinaintea recitalului.
Gabriela Teişanu s-a născut într-o frumoasă duminică din luna august, în 1967, după cum ne-a povestit ea, în satul Ilişeşti. De la vârsta de 3 ani a urcat pe scenă şi timp de 40 de ani a interpretat muzică populară, dar mai ales doine.
A moştenit pasiunea pentru cântec de la mama sa, alături de care îşi petrecea anii tinereţii doinind pe meleagurile natale.
A cules folclor din satul copilăriei sale
„Muzica este o pasiune care nu moare. Odată ce te-a cucerit, nu piere niciodată pentru că este cea mai înaltă formă a expresiei artistice“, mărturiseşte interpreta.
A început să cânte de la grădiniţă, pe care o reprezenta cu brio la diferite concursuri şi evenimente culturale. A urmat cursurile Şcolii generale „Simion Florea Marian“ din Ilişeşti până în clasa a VIII-a, până când a fost transferată de sora sa la o şcoală din Banat.
„Acest schimb de experienţă mi-a format personalitatea din punct de vedere artistic, intelectual şi emoţional“, ne-a mai spus artista. În 1985 s-a întors pe meleagurile Bucovinei şi după absolvirea liceului începe o carieră didactică în paralel cu facultatea.
„Cântecul m-a însoţit întreaga viaţă, primele culegeri de folclor le-am realizat în acel an, din satul natal, de la rapsodul Dafina Florea şi cutreierând satele învecinate“, ne-a explicat Gabriela. Au urmat apoi participări la competiţii artistice, unde a obţinut nenumărate premii.
Urmaşa lui Barbu Lăutaru
„Cea mai importantă distincţie am obţinut-o la Festivalul «Barbu Lăutaru» în 1988, când mi-a fost înmânat trofeul“, îşi aminteşte suceveanca. Între 1985 şi 1990 a obţinut patru ani consecutiv premiul I la faza judeţeană a „Cântării României“.