Crescut la ţară, într-o gospodărie tradiţională, pentru Virgil Pop dragostea de folclor şi datini străvechi a venit încă din copilărie.
Absolvent al liceului şi şcolii tehnice, Virgil Pop a lucrat ca proiectant în cadrul Trustului de Construcţii Baia Mare, vreme de 13 ani, însă adevărata vocaţie şi-a găsit-o în urmă cu 20 de ani, când s-a angajat la Muzeul Satului din Baia Mare. „În 1990 am venit la Muzeul Satului, iniţial în calitate de administrator. Aici lucram cot la cot cu restauratorul din vremea respectivă şi făceam proiecte pentru o parte din casele care sunt şi astăzi în muzeu", arată acesta.
Pentru a-şi duce la îndeplinire dorinţa de a sta aproape de ceea ce îi este mai drag sufletului - tradiţia şi arta populară - Virgil Pop a urmat timp de doi ani cursurile de specialitate puse la dispoziţie de Ministerul Culturii şi Cultelor. „Acolo am reuşit să pun bazele a ceea ce ştiu acum. Am învăţat ce era mai important în această meserie, de la cum se tratează lemnul şi până la îmbinările dintre piese, asfel încât, imediat după ce fostul restaurator a ieşit la pensie, i-am preluat eu postul", explică Virgil Pop.
A ridicat şapte case
Se spune că un om împlinit trebuie să sădească un copac, să aibă un copil şi să ridice o casă. Ei bine, restauratorul se poate mândri cu nu mai puţin de şapte case de la fundaţie şi până la acoperiş, precum şi alte 25 pe care le-a restaurat de-a lungul timpului. „Este un sentiment de nedescris acela de a şti că ai ridicat atâtea case, le-am văzut de când erau un morman de lemne, iar cu meticulozitate şi răbdare le-am ridicat pe toate", arată restauratorul. Acesta se ocupă de toate cele 66 de obiective de la Muzeul Satului, de la cele 22 de case, 8 şuri, 10 instalaţii tehnice, o biserică şi până la cele 25 anexe care se află în muzeu.
Pentru a ridica o singură casă, restauratorul are nevoie de nu