Semnalele din piaţa românească din prezent sunt mai degrabă negative, cu pericole din ce în ce mai mari pentru investitori. De câte ori vei avea norocul să scapi? De ce creşte piaţa americană? Există semnale credibile care indică revenirea economică, iar smart money intră long în această fază instabilă. Semnalele există şi sunt mai multe faţă de cele negative. De ce piaţa românească a crescut în acelaşi timp? Orice divergenţă între dezvoltarea economică şi
Semnalele din piaţa românească din prezent sunt mai degrabă negative, cu pericole din ce în ce mai mari pentru investitori.
De câte ori vei avea norocul să scapi? De ce creşte piaţa americană? Există semnale credibile care indică revenirea economică, iar smart money intră long în această fază instabilă. Semnalele există şi sunt mai multe faţă de cele negative. De ce piaţa românească a crescut în acelaşi timp?
Orice divergenţă între dezvoltarea economică şi evoluţia pieţelor bursiere dispare după un timp, făcând loc trendului bursier care reflectă trendul economiei. Cu siguranţă că nu poţi susţine mult timp (peste un an) o bursă în creştere cu o economie în declin. Câtă creştere pot oferi băncile care operează într-un mediu de consum diminuat, austeritate economică şi cu un impozit impus în curând de către UE? Cine compară graficul Société Générale (Franţa) cu cel al BRD are un exemplu de divergenţă aberantă. Un lucru este cert şi verificat de istorie: pe termen scurt, domneşte „zgomotul“ care ascunde informaţii importante pentru identificarea trendului pe termen lung.
Revenim la pieţele importante, în particular la SPY, care este instrumentul de tranzacţionare al indicelui la NYSE. Ia în calcul graficul zilnic, mergi 3-4 metri în spate şi sare în ochi o imagine clară: un head-and-shoulders în formare (umărul drept RS prinde contur). Este o imagine suficientă să începi să te gândeşti la un