Recapitulari necesare:
In prag de sezon estival, dorul de odihna si soare, dar si dorinta de a ne bronza, aproape ca nu cunosc limite. Motiv pentru care incercam sa aratam inca o data avantajele, dar si riscurile expunerii necontrolate la soare. A curs multa cerneala pe tema aceasta, dar nu indestul. In ce priveste internetul, informatiile sunt contradictorii si adesea gresite. Or, cu soarele nu e de glumit. Fara el nu se poate, dar nici cu el in exces. Sa pastram echilibru si cumpatare in expunerea la lumina solara, pentru a ne face pielea mai sanatoasa, mai rezistenta la diferite agresiuni, infectii sau ulceratii.
Expunerea prudenta la soare avantajeaza sanatatea!
Exista indivizi a caror piele sensibila se inroseste inainte de a se "praji" la soare si altii care nu se feresc de soare, fiind, mai tot timpul, bronzati. Pentru ambele cazuri, sfatul este acelasi: numai o expunere ponderata la soare poate asigura o protectie naturala a pielii, care nu se poate obtine, in nici un caz, in doar cateva zile de plaja. Prima recomandare este sa nu se astepte aparitia inrosirii pielii, insotita de senzatia de arsura. Consecinta patologica a rosetii si, mai ales, a arsurilor, este ca prin depasirea capacitatii de toleranta a epidermei se poate ajunge la riduri mult mai vizibile sau, si mai grav, la un proces malign, in special al nevilor pigmentari.
Un sfat preventiv: un consult la specialistul dermatolog inainte si dupa sejurul la mare este o optiune inteleapta, care nu priveste doar pielea (eventualele modificari de structura si de culoare trebuie detectate rapid). Vara, la mare, dar si mai mult iarna, pe o zapada insorita, purtarea ochelarilor de soare trebuie sa fie - nu moda, ci mijloc real de protectie a ochilor, motiv pentru care se cere aviz de specialitate de la un medic oftalmolog. Ochelarii trebuie sa absoarba peste 50%