Munca la negru şi frauda pe TVA s-au extins constant începând cu 2004 şi a ajuns la 20,4% din PIB
Economia ascunsă, care include în principal munca la negru şi frauda pe TVA, reprezenta la finele primului trimestru 20,4% din PIB, în urcare de la 19,8% din PIB la sfârşitul anului trecut şi 19,6% în 2008, potrivit datelor INS.
"Economia ascunsă a crescut constant, începând cu anul 2004, când reprezenta 14,5% din PIB", a declarat Adriana Ciuchea, director general la Direcţia de Conturi Naţionale şi Sinteze Macroeconomice din Institutul Naţional de Statistică (INS).
Reprezentantul INS a arătat că ponderea cea mai ridicată în cadrul economiei ascunse este deţinută de munca la negru.
Traficul de droguri, prostituţia şi contrabanda nu sunt incluse
Ea a explicat că datele privind economia ascunsă nu cuprind partea ilegală, respectiv prostituţia, drogurile, contrabanda cu ţigări şi alcool, precum nici impozitele şi contribuţiile nefiscalizate.
"Am solicitat la Eurostat un model pe care să îl utilizăm începând cu anul 2012, prin care să includem şi aceste categorii", a mai spus, citată de Mediafax, Ciuchea.
Guvernul a înfiinţat un grup pentru combaterea muncii la negru
La sfârşitul lunii aprilie, Guvernul a anunţat înfiinţarea unui grup de lucru interministerial pentru combaterea muncii la negru. Acesta va coordona, printre altele, elaborarea planurilor anuale de acţiune pentru combaterea fenomenului.
Din comitetul interministerial vor face parte reprezentanţi ai ministerelor Muncii, Finanţelor şi Internelor, ai Inspecţiei Muncii, Secretariatului General al Guvernului (SGG), Institutului Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale. Comitetul va fi coordonat de SGG.
Pe lângă comitetul interministerial va funcţiona un grup tehnic, cu rol consultativ, care va