România ar fi putut trece mai uşor peste dificultăţile generate de criza financiară internaţională, dacă ar fi absorbit mai multe fonduri europene. De, asemenea, creşterea gradului de absorbţie reprezintă o garanţie pentru ieşirea economiei din recesiune. Sursa: Simona Diaconu
Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), ai Comisiei Europene, dar şi membrii Guvernului. La 31 mai 2010, plăţile către beneficiarii programelor de dezvoltare, realizate din fonduri europene, se ridică la 1.029.539.802 lei, echivalentul a puţin peste 245 de milioane de euro, potrivit datelor publicate pe pagina de internet a Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) din Ministerul Finanţelor Publice.
Până la 31 mai fuseseră depuse proiecte în valoare totală de 37,94 de miliarde de euro, din care contribuţia UE se ridică la aproape 24,7 miliarde de euro. Valoarea proiectelor care au trecut cu bine prin procesul de evaluare şi au fost aprobate este de 9,84 miliarde, din care 6,53 de miliarde de euro reprezintă contribuţia UE.
De la deschiderea primului apel de proiecte, au fost respinse 7.410 dosare de finanţare. Alte 5.080 proiecte sunt încă în curs de evaluare.
Fir întins
În cazul Programului Operaţional de Pescuit (POP), primele cinci contracte, în valoare totală de 7,19 milioane euro, au fost semnate la mijlocul acestei săptămâni, la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, de reprezentanţii Autorităţii de Management pentru POP şi beneficiari.
România va beneficia, până în 2013, de peste 307,6 milioane euro pentru finanţarea investiţiilor în domeniul pescuitului, acvaculturii şi procesării, din care 230,714 milioane euro reprezintă asistenţa UE, iar diferenţa este asigurată din bugetul naţional.
Gradul de absorbţie al fondurilo