Banca Centrală Chineză va reveni la regimul fluctuant al ratei de schimb în raport cu dolarul american dinaintea crizei financiare mondiale. Beijingul a menţinut cursul de schimb la acelaşi nivel din iulie 2008, deşi a fost acuzat de autorităţile americane că protejează exporturile locale, arată Reuters.
Guvernul chinez a adoptat, începând de la jumătatea lui 2008, un curs al yuanului fixat de facto la dolar (aproximativ 6,83 yuani pe dolar) pentru a-i proteja pe exportatori de criza creditelor. Cu toate acestea, Uniunea Europeană şi Statele Unite critică de mult timp această politică a cursului de schimb adoptată de China. Şi asta pentru că puterile economice consideră yuanul subevaluat, ceea ce stimulează exporturile chineze, dar penalizează exporturile altor ţări către China.
În replică, Banca Centrală Chineză susţine că decizia luată sâmbătă, cu o săptămână înaintea întâlnirii statelor din grupul G20, de a introduce yuanul în circuitul internaţional, a venit după ce situaţia economică a Chinei a dat semne de revenire. Însă autorităţile nu au precizat data de la care se va aplica această măsură.
O rată de schimb mai flexibilă va da Chinei o mai mare libertate de decizie asupra politicii monetare, potrivit unei declaraţii a oficialilor Băncii Mondiale, citaţi de Bloomberg. În plus, va reduce presiunile inflaţioniste datorită scăderii preţului mărfurilor importate.
Firmele din industria textilă, în pericol
Rata inflaţiei a crescut cu 3,1% în mai, înregistrând un record al ultimelor 19 luni. „Decizia Chinei nu trebuie interpretată ca un remediu pentru economia globală", arată Stephen Roarch, directorul Morgan Stanley Asia. Mai mult, Dominique Strauss-Kahn, şeful Fondului Monetar Internaţional, spune că un curs mai flexibil al yuanului „va ajuta la creşterea veniturilor gospodăriilor din China şi va oferi stimulentele necesare pentru reori