Grigore Cartianu a lansat, astăzi, la Librăria „Adevărul” din Cluj-Napoca, volumul „Sfârşitul Ceauşeştilor. Să mori împuşcat ca un animal sălbatic”, în prezenţa a aproape o sută de oameni.
În cele peste 500 de pagini, „nici roman, nici tratat istoric”, cartea abordează jurnalistic ultimele zile ale Ceauşeştilor şi evenimentele ce au urmat imediat după aceea. „Pentru istorici, soţii Ceauşescu pot fi doi roboţi, nişte nume, holograme. Eu am încercat să îi umanizez, să redau felul cum trăiau, cum gândeau, ce emoţii, ce spaime aveau în acele ultime zile”, a povestit jurnalistul Grigore Cartianu în faţa celor perezenţi.
Diplomă din partea revoluţionarilor
Întâlnirea autorului cu publicul a fost unul emoţionant. Familia Popa din Lugoj a venit special la lansarea de astăzi, pentru a-i transmite autorului importanţa acestei cărţi pentru ei. „Amândoi, şi eu şi soţul meu am participat la Revoluţie în Bucureşti, în Piaţa Romană. Adevărul, chiar dacă doare, şi este scos la iveală mai târziu, este foarte necesar”, ne-a spus Victoria Pop.
În public s-au aflat şi câţiva revoluţionari clujeni, care au ascultat cu mare interes prezentarea volumului. La sfârşit, Grigore Cartianu a primit din partea Asociaţiei pentru Adevărul Revoluţiei o diplomă şi o insignă.
Pentru cei 1.116 de morţi
Grigore Cartianu a mărturisit că a scris această carte în memoria celor 1.116 morţi, dar mai ales pentru cei care au murit după 22 decembrie 1989, după fuga lui Ceauşescu, perioadă pe care autorul o prezintă în carte drept Contrarevoluţia. „Până la fuga lui Ceauşescu au murit 159 de persoane, iar după aceea 967 de oameni au fost împuşcaţi, de şase ori mai mulţi decât înainte de fuga dictatorilor. Marile măceluri petrecute după 22 decembrie nu au fost o întâmplare, ci bine gândite, organizate”, a spus autorul, referindu-se la evenimentele de la