Pentru că sunt furnizori de vinuri pentru Casa Regală a României încă din 1920, Eleonora Pinţa ştie şi foarte multe poveşti, auzite de la bunici, despre vizitele la cramă, pe motocicletă, ale regelui Mihai. Lucrează de peste 35 de ani la Cramele Rhein din Azuga, locul unde se produce vin spumant încă de la 1892
Manager al cramei, Eleonora Pinţa este în acelaşi timp ghid turistic, oenolog sau simplu muncitor în cramă. Lucrează la pivniţe din 1974, răstimp în care le-a aflat toată istoria şi secretele. "Numele Rhein îi vine de la un comerciant german, ai cărui descendenţi ne mai vizitează şi acum, şi care a ales acest loc special pentru condiţiile climaterice, ideale pentru vinul spumant. A construit pivniţele din pereţi foarte groşi, dar cu perne de aer la interior, astfel că temperatura are parametrii ideali pentru obţinerea spumantului", povesteşte Eleonora Pinţa. Tot aici, ventilaţia naturală permite dezvoltarea mucegaiului negru, cu rol important în menţinerea micro-climatului. La Azuga se produce spumant de la 1892, neîntrerupt, după metoda Champenoise, adică fermentarea vinului în sticle, pe rasteluri speciale, proces care durează nouă luni, cât dezvoltarea unui copil. Mai există o metodă de obţinere a spumantului, prin fermentarea în tancuri, mai rapidă şi mai eficientă economic, însă cunoscătorii apreciază vinul produs după prima metodă. "Fiecare sticlă stă pe rasteluri într-o anume poziţie, este scuturată manual la anumite intervale şi răsucită cu o optime de cerc zilnic. În 8 ore, un muncitor bate cam 46.000 de sticle", povesteşte femeia. Îşi aminteşte şi că, pe vremea lui Ceauşescu, muncitorii inventivi au înălţat rastelurile pentru a cuprinde mai multe sticle şi, de aceea, femeile erau nevoie să umble prin cramă cu nişte saboţi de lemn care produceau un zgomot infernal. Furnizor al Casei Regale Înşirate cuminţi pe rasteluri, departe de lumină, sti