O temă de cercetare neconvenţională: 18 studenţi ai Universităţii din Wageningen (Olanda) au petrecut cinci zile în România pentru a explora producţia tradiţională de brânză din zona Sibiului, ca temă la un curs de master. Sursa: Adele Arendse
Cei 18 au sosit în România pe 8 iunie şi au avut ocazia să cunoască producători tradiţionali de brânză, să viziteze ferme şi să le ia interviuri ţăranilor pentru a studia atât lanţul de producţie a brânzei, cât şi efectele aderării ţării la Uniunea Europeană.
„Grupul nostru s-a bucurat de ospitalitatea celor cu care s-au întâlnit în România. Pentru unii, această cercetare le-a permis pentru prima oară să cunoască şi să observe oieritul şi producţia brânzei”, explică Adele Arendse, coordonatoarea studenţilor.
Cei 18 tineri urmează, în prezent, cursul de doi ani de Master în Dezvoltare Rurală şi Inovare, la Universitatea Wageningen din Olanda şi provin din Europa (Germania şi Olanda), Africa (Africa de Sud, Zimbabwe, Tanzania, Etiopia şi Eritrea), America de Sud (Columbia şi Bolivia), Canada şi Indonezia.
La muls de oi
„Am fost uimiţi de viaţa plină de greutăţi şi provocări cărora le fac faţă oierii, în special în lunile de iarnă. Cu toate acestea, din cauza declinului transhumanţei, rolul cultural valoros jucat de oieri dispare în favoarea altor slujbe în alte ţări”, potrivit lui Adele Arendse.
Aceasta a observat că fermierii români sunt prea confuzi când vine vorba de subvenţiile pentru agricultură şi activităţile legate de ele. „Fermierii nu par a avea suficiente informaţii pentru a folosi acest sprijin care este destinat dezvoltării şi susţinerii sectorului agricol în România”.
Totuşi, viaţa lor le-a părut străinilor idilică pe alocuri. „Am simţit că prea puţină atenţie este acordată acestor poveşti, care sunt parte a oricărei culturi şi de aceea am simţit că mai multe oportunităţi ar