Randamentele obţinute de fondurile de pensii private obligatorii au ajuns până la 44% în primii doi ani de activitate. Pensiile private sunt însă ameninţate de tăierea drastică a contribuţiilor, pentru a salva sistemul de stat. Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au obţinut randamente între 25% şi aproape 44% în primii doi ani de investire a contribuţiilor. Cel mai mic câştig pentru participanţi a fost raportat de administratorul BRD, iar cel
Randamentele obţinute de fondurile de pensii private obligatorii au ajuns până la 44% în primii doi ani de activitate. Pensiile private sunt însă ameninţate de tăierea drastică a contribuţiilor, pentru a salva sistemul de stat.
Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au obţinut randamente între 25% şi aproape 44% în primii doi ani de investire a contribuţiilor. Cel mai mic câştig pentru participanţi a fost raportat de administratorul BRD, iar cel mai mare, de către ING. Fondul ING este cel mai mare de pe piaţă, având peste 1,6 milioane de participanţi, în timp ce fondul administrat de BRD se află pe ultimul loc în acest clasament, având mai puţin de 130.000 de clienţi.
Numărul participanţilor la fondurile de pensii de pe Pilonul II era, la sfârşitul lunii mai, de peste cinci milioane, iar activele nete ale fondurilor depăşeau 3,23 miliarde de lei. Contribuţiile la fondurile de pensii private obligatorii, pe care românii le pot redirecţiona astăzi dinspre sistemul public de pensii, sunt ameninţate de reducerea drastică de la 2,5% la 0,5%, odată cu reducerea cheltuielilor publice. FMI şi Banca Mondială susţin că nivelul contribuţiilor nu trebuie redus, dar guvernanţii nu au comunicat încă decizia finală.
Participanţii au câştigat 61 milioane euro
În 2009, fondurile de pensii de pe Pilonul II au raportat câştiguri în valoare de 260 de mi