În timp ce unii specialişti susţin că margarina poate înlocui untul cel bogat în calorii, alţii susţin că "varianta de rezervă" este mai dăunătoare, din cauza conservanţilor pe care-i conţine. Sursa: HEPTA
Untul este foarte bogat în calorii. Consumat în exces, poate dăuna sănătăţii, în special inimii. Margarina candidează la "postul" de înlocuitor, însă modul de preparare a stârnit controverse în rândul medicilor: unii susţin că untul e mai bun decât margarina, în timp ce alţii vorbesc despre conţinut ridicat de colesterol, dar şi al conservanţilor şi aditivilor alimentari pe care-i conţine.
Atac la inimă
Untul colectează grăsimea din laptele de vacă, oaie sau bivoliţă şi are 82% grăsimi. Colesterolul şi grăsimile saturate pot afecta vasele de sânge.
"Dacă lactatele integrale, precum laptele şi iaurtul, sunt rele pentru vasele de sânge, untul e cel mai rău din acest punct de vedere. Dacă la copiii până la 10 ani nu e o problemă să mănânce cu moderaţie unt - care are vitamina D, bună pentru rahitism, pentru că sunt activi şi se arde colesterolul -, la adulţi e cea mai proastă alegere pentru sănătatea inimii", arată nutriţionistul Corina Zugravu.
Cât priveşte margarina, producătorii susţin că există un nou procedeu de fabricaţie, care duce la eliminarea acizilor graşi şi, implicit, la diminuarea risculului de apariţie a bolilor cardiovasculare.
Până nu de mult, acizii graşi trans erau "aduşi" în timpul procesului de fabricaţie, prin hidrogenarea parţială a uleiurilor vegetale. Conform producătorilor, sortimentele de margarină care se găsesc azi în magazinele din România se obţin prin amestecarea uleiurilor vegetale cu o cantitate mică de grăsime vegetală de palmier şi apă şi nu sunt nocive sănătăţii.
Pentru producerea margarinei sunt utilizate uleiuri vegetale naturale, precum cel de floar