La reuniunea G20 din Canada, prudenţa bătrânei Europe va da piept cu dinamismul Americii. În timp ce Germania vrea consolidare şi disciplină financiară, Statele Unite susţin relansarea prin stimularea economiei.
Cu doar o săptămână înainte de reuniunea G20 de la Toronto, Angela Merkel şi Barack Obama îşi păstrează fiecare opinia asupra strategiei de ieşire din criză. Cancelarul german susţine că acum este momentul propice consolidării finanţelor publice, în timp ce preşedintele american se declară favorabil continuării planurilor de relansare.
La reuniunea G20 „vom încerca să vedem când vom putea depăşi faza programelor de conjunctură pentru a trece la consolidarea durabilă a bugetelor - ceea ce, pentru participanţii europeni şi mai ales pentru Germania reprezintă o urgenţă", a declarat, sâmbătă, Angela Merkel, într-un mesaj video ce l-a surprins pe preşedintele Statelor Unite. Cu doar o zi înainte, Barack Obama adresase şefilor de stat şi de guvern din G20 o scrisoare publicată în care pledase pentru susţinerea relansării economice.
„Trebuie să fim flexibili pentru a ajusta ritmul consolidării şi a învăţa din erorile comise în trecut, când măsurile de relansare au fost retrase prematur, iar recesiunea s-a reinstalat", afirmase preşedintele american.
Planurile de austeritate anunţate în Europa au atras o serie de critici din Statele Unite. Mai mulţi economişti au atras atenţia că aceste măsuri vor sufoca cererea şi vor dăuna astfel relansării economiei mondiale.
Washingtonul este îngrijorat în special de disciplina bugetară dură solicitată de Germania, cea mai puternică economie europeană. Obama s-a mai arătat preocupat şi de „slăbiciunea considerabilă" a cererii sectorului privat din anumite economii ale G20.
De acord cu taxarea băncilor
Există însă şi un punct asupra căruia Europa şi America sunt de acord: accelerarea reform