Producătorul de energie electrică şi termică Termoelectrica îşi amână pe o perioadă nedeterminată proiectele de construţie a unor grupuri noi la Borzeşti, Galaţi şi Doiceşti, iar finalizarea studiilor de fezabilitate pentru aceste proiecte întârzie, au declarat pentru NewsIn surse din companie.
"Proiectul cu şanse mai mari de dezvoltare ar fi cel de la Brăila de 800 MW, pentru care în septembrie este posibil să fie înfiinţată compania de proiect. Însă proiectele de la Borzeşti, Galaţi şi Doiceşti sunt deja în stand-by de ceva vreme şi deciziile privind aceste investiţii în parteneriat public-privat sunt amânate pe o perioadă nedeterminată", au declarat joi pentru NewsIn surse din cadrul companiei.
Termoelectrica şi consorţiul format din E.ON Kraftwerke GmbH şi Enel au semnat la 18 iunie 2008 Memorandumul de Înţelegere pentru construirea termocentralei de tip greenfield de la Brăila, ale cărei costuri sunt estimate la aproape 1,2 miliarde euro. Această unitate nouă de producţie pe bază de huilă ar avea o capacitate de 800 MW.
De asemenea, Grupul CEZ din Cehia, împreună cu Electrocentrale Galaţi şi Termoelectrica au semnat la 20 noiembrie 2008 Memorandumul de Înţelegere pentru proiectul termocentralei de la Galaţi, de până în 400 MW, proiect estimat la circa 400 milioane euro.
Totodată, GdF Suez, prin intermediul filialei sale Electrabel, şi Termoelectrica au semnat, tot în noiembrie 2008, un Memorandum pentru construirea unei centrale electrice noi la Borzeşti, de 400 MW, proiect de circa 400 milioane euro.
Compania Termoelectrica mai are în plan şi construirea unui bloc nou de condensaţie pe lignit de putere unitară de 200-250 MW la SE Doiceşti. Termoelectrica a purtat în ultimii doi ani discuţii cu Mechel, grupul rus cu activităţi metalurgice şi miniere, pentru realizarea unei investiţii la Doiceşti, Mechel fiind singurul investitor inte