Trupul scriitorului a fost incinerat ieri, după ce a fost depus nu în biserică, ci la primăria din Lisabona. „Osservatore Romano“, ziarul Vaticanului, l-a criticat dur, sâmbătă, pe scriitorul decedat doar de o zi pentru romanele apocrife „Evanghelia după Isus Cristos“ şi „Cain“ .
Trupul neînsufleţit al lui José Saramago, care a murit vineri, la vârsta de 87 de ani, în insula spaniolă Lanzarote, a fost incinerat ieri la prânz, la Lisabona, la Cimitirul Alto de São Joao. Guvernul portughez a decretat două zile de doliu naţional şi a aprobat sâmbătă depunerea trupului neînsufleţit al scriitorului adus în Portugalia nu în vreo biserică (instituţie cu care autorul a fost în război toată viaţa), ci în clădirea Primăriei Lisabonei.
Portughezii s-au îmbulzit timp de două zile pentru a-i aduce un ultim omagiu autorului distins cu Premiul Nobel pentru Literatură în 1998.După incinerare, cenuşa scriitorului a fost împărţită: jumătate a fost dusă în satul natal al lui Saramago, Azinhaga (Portugalia), iar cealaltă jumătate va fi depusă la rădăcina unui măslin din grădina reşedinţei scriitorului de la Lanzarote (Insulele Canare), unde acesta şi-a petrecut, alături de soţia sa spaniolă Pilar del Rio, ultimii 17 ani din viaţă.
Cel mai controversat roman al lui José Saramago, „Evanghelia după Isus Cristos" a stârnit încă de la publicarea sa în 1991 puternice reacţii din partea Bisericii şi a provocat autoexilul autorului în Insulele Canare în anul următor. De asemenea, şi romanul „Cain", lansat în toamna trecută la Frankfurt, a strâns valuri vehemente de protest ale catolicilor.
„Ideolog antireligios"
Nici după moarte, Vaticanul nu l-a iertat pe scriitor. Saramago era mort de o zi, când ziarul Vaticanului, „Osservatore Romano", critica virulent, sâmbătă, în articolul „Omnipotenţa (presupusă) a naratorului", convingerile de stânga şi ateismul lui Sa