Constant, joburile oferite de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş reflectă previziunile specialiştilor în recrutare. Cu toate că la nivel judeţean ofertele de muncă sunt în creştere, joburile pentru cei care au competenţe practice şi talente rare depăşesc în număr locurile de muncă oferite celor cu studii superioare şi pasiune pentru un anume tip de muncă.
Studiile realizate de experţii în recrutare au oferit în urmă cu câteva luni o imagine destul de clară despre domeniile în care vor exista cele mai multe şanse de angajare. Sectorul agricol, serviciile şi munca la bandă urmau să fie şansa multor timişeni de a scăpa de ajutorul de şomaj şi de a se reangaja. „Se poziţionează foarte bine agricultura, piscicultura şi silvicutura, dar şi companiile producătoare de componente pentru industria auto", a spus Ileana Ciochină, branch manager în cadrul Manpower România, în urmă cu două luni.
Mingea e în terenul necalificaţilor
În momentul de faţă ofertele de muncă promovate de AJOFM Timiş reflectă previziunile de atunci. Sute de locuri de muncă apar săptămânal, dintre acestea doar pentru foarte puţine fiind nevoie de o altă calificare decât un talent deosebit pentru o muncă practică şi chiar forţă fizică. Astfel, zeci de joburi sunt oferite muncitorilor necalificaţi sau operatorilor la bandă, în schimb pentru cei cu diplomă de facultate şi o pregătire teoretică temeinică, locurile de muncă sunt mult mai rare. În această săptămână, doar 15 ingineri, arhitecţi şi analişti comerciali, un medic stomatolog şi un manager de marketing au şansa să devină angajaţi. În schimb, sunt căutaţi mai bine de 20 de şoferi, 15 agenţi de pază şi securitate şi aproape 400 de electriceni, dulgheri, betonişti, mecanici, lucrători pentru salubrizare, confecţioneri sau operatori de bandă.
Nevoie de specializare
Numărul de locuri de muncă e