Se stie ca hienele pot manca oameni, dar pana acum nu se banuia ca oamenii preistorici consumau hiene. Cercetatorii spanioli au gasit in premiera dovezi care sugereaza acest lucru.
"Desi interactiunea dintre hiene si hominizi a fost constanta de-a lungul evolutiei speciei umane, consumul acestor animale de catre stramosii nostri nu a fost documentat niciodata", a spus cercetatorul Antonio Rodriguez-Hidalgo de la Universitatea Rovira i Virgili din Tarragona, potrivit Discovery News.
Oasele de hiena care prezinta semne de prelucrare umana provin din pestera Maltravieso din sudul Peninsulei Iberice. Ele au fost descoperite in Sala de Huesos (Sala Oaselor), care contine resturi ce variaza intre 117.000 si 183.000 de ani vechime.
"La vremea respectiva, in Europa exista o singura specie de hominizi. Presupunem ca oamenii de Neanderthal sunt responsabili pentru aceasta...activitate", a declarat Rodriguez-Hidalgo.
Desi in locatia respectiva nu au fost descoperite oseminte umane, se banuieste ca oamenii preistorici si animalele imparteau pestera. In acea perioada a istoriei, ambele mamifere concurau pentru hrana reprezentata de erbivore, dar si pentru adapost.
Carnea de hiena, consumata si astazi
Hidalgo nu este pe deplin convins ca oamenii mancau carnivorele: "Consumul de carnivore in Paleolitic, de catre hominizi, este la fel de neobisnuit ca astazi."
O alta posibilitate este ca oamenii sa fi prelucrat blana animalelor, dar nu este exclus sa le fi consumat si carnea.
Consumul carnii de hiena este interzis pana astazi, in unele zone din Africa. "Profesorul Hans Kruuk, de la Universitatea din Aberdeen, cel mai mare cunoscator al comportamentului hienelor, a spus ca de-a lungul Africii sub-sahariene, hiena este un tabu alimentar, pentru ca este un animal necurat. Totusi, studii facut