Pentru cei care dispun de lichidităţi, licitaţiile organizate de bănci se pot dovedi afaceri bune. Preţul unei case scoase la licitaţie poate ajunge cu până la 75% mai mic decât cel al pieţei, asta pentru că nu întotdeauna o proprietate se vinde de la prima strigare.
Adrian Filipescu, din Bucureşti, a achiziţionat recent un apartament cu două camere prin licitaţie organizată de bancă, la un preţ de 37.000 de euro. „Am plătit aproximativ 60% din preţul evaluat de bancă, deoarece licitaţia nu a avut un câştigător la primul termen, lucru care a făcut ca preţul să scadă", ne-a spus proaspătul proprietar.
Citiţi şi:
Tot mai mulţi români vor rămâne fără case
Braşov: Garsonieră de 9.000 de euro
Cum poţi cumpăra un apartament executat de bancă? Primul pas îl reprezintă monitorizarea atentă a anunţurilor din ziare, dar şi a site-urilor de specialitate. Persoanele care doresc să participe la o astfel de licitaţie trebuie, în prima fază, să depună 10% din preţul de evaluare al bunului, indicat în anunţ, în contul publicat de instituţia financiată.
„Aceşti bani, respectiv suma depusă de participant în contul băncii, vor fi recuperaţi de acesta în cazul în care nu el nu va câştiga licitaţia", precizează Adriana Mihaela Verdeş, care se ocupă de licitaţii în cadrul Raiffeisen Bank.
Anunţaţi banca personal de participare
În a doua fază, după virarea celor 10% în contul băncii, persoana interesată să participe trebuie să remită acesteia, fie prin e-mail, fax, scrisoare în plic sau personal, o ofertă de preţ, în funcţie de valoarea afişată de bancă în anunţ, adaugă reprezentantul Raiffeisen Bank.
Cum am precizat mai sus, în cazul în care licitaţia, la prima ei organizare pe bunul în cauză, nu are un câştigător, participanţii primesc înapoi cei 10% viraţi în contul băncii, iar aceasta organizează o nouă licitaţie, cu un alt