INTERVIU EVZ: Organizarea licitaţiilor pentru achiziţii publice ar trebui să contribuie la reducerea cheltuielilor realizate din bani publici. Însă, 9 din 10 asemenea licitaţii sunt trucate. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a explicat, într-un interviu acordat evz.ro, cum funcţionează mecanismul dezvoltat de participanţii la licitaţii, pentru a eluda legea. Sursa: Vlad Stanescu
Evz.ro: Ce impact va avea asupra activităţii Consiliului Concurenţei semnarea Protocoalelor de Colaborare dintre Consiliul Concurenţei, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) şi Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC)?
Bogdan Chiriţoiu: În ultima perioadă au existat destul de multe semnale cu privire la existenţa unor posibile licitaţii trucate în procesul achiziţiilor publice. De aceea, ne-am propus ca în perioada următoare să ne concentrăm mai mult atenţia în acest domeniu. E drept că sunt instituţii care analizează întocmirea caietelor de sarcini, modalitatea de organizare a licitaţiilor, dar noi vom verifica dacă există înţelegeri între participanţii la licitaţii sau la alte forme de concurs de oferte.
În urma semnării protocoalelor cu A.N.R.M.A.P. şi cu C.N.S.C., sperăm să obţinem suficiente indicii cu privire la posibilitatea existenţei unor înţelegeri între firme care participă la licitaţii cu oferte trucate, practici anticoncurenţiale la care se apelează cu o frecvenţă mult mai mare în situaţia economică actuală.
Concret, cooperarea Consiliului Concurenţei cu cele două autorităţi se va realiza, în principal, prin constituirea unui "Modul de Licitaţii Trucate", instrument de lucru ce va facilita schimbul rapid de informaţii între experţii desemnaţi de cele trei instituţii. Baza de date, rezultată în urma acestui schimb informaţii, va fi gestionată de noua D