Banda albastră a Dunării leagă dintotdeauna oameni, oraşe şi regiuni, traversând graniţele. Mai mult, spaţiul dunărean uneşte state membre ale UE cu state candidate şi state învecinate. Pentru a exploata întregul potenţial economic şi social al unor astfel de „macroregiuni”, UE a prezentat deja strategii cuprinzătoare pentru spaţiul mediteranean şi spaţiul Mării Baltice.
Un set de discuţii privind strategia europeană pentru Dunăre a fost prezentat săptămâna trecută în cadrul Comitetului Regiunilor, unde Doljul are un reprezentant de seamă. Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, reprezentant al României pentru Uniunea Naţională a Consiilor Judeţene din România, a fost ales vicepreşedinte al Grupului Interregional Dunărea din cadrul Comitetului Regiunilor, fiind votat în unanimitate.
Membrii Grupului interregional provin din regiuni dunărene din Germania, Austria, Ungaria, Slovacia, România şi Bulgaria. Ei doresc să acţioneze împreună pentru spaţiul danubian. “Prin activitatea acestui grup se urmăreşte ca spaţiul dunărean să stea în atenţia instituţiilor Uniunii Europene într-un mod mai puternic şi mai integrat. În acest scop trebuie implicaţi cât mai mulţi factori de decizie şi actori afectaţi la nivel european, naţional şi regional” a declarat vicepreşedintele Grupului Interregional Dunărea.
Toate autorităţile locale şi regionale din spaţiul dunărean şi-au unit forţele în cadrul Comitetului Regiunilor. “În primul rând, s-a depus eforturi pentru ca Consiliul Europei să însărcineze Comisia cu elaborarea unei strategii pentru spaţiul danubian. Pentru ca Uniunea Europeană să acorde cooperării din spaţiul dunărean, în materie de finanţare şi resurse umane, un spirjin similar celui acordat cooperării din cadrul Uniunii pentru Mediterană, de exemplu, este necesar ca autorităţile locale şi regionale din spaţiul dunăr