Hidrocentrala Suseni este printre primele construite în judeţul Gorj şi funcţionează fără întrerupere de 72 de ani. A fost construită la ordinul primului ministru Gheorghe Tătărăscu pentru a asigura energia electrică pentru Sanatoriul Dobriţa
În perioada anilor 1937 şi 1938 au fost construite primele trei hidrocentrale în Gorj, iar cea din zona Suseni se numără printre acestea. Hidrocentrala Suseni se află într-o zonă deosebit de frumoasă, pe Valea Şuşiţei Seci, dar şi izolată în acelaşi timp, pentru că nu există semnal la telefonia mobilă şi nu este introdusă telefonia fixă. Totuşi, centrala este racordată la satelit, printr-o antenă specială, pentru ca lucrătorii să poată lua legătură cu dispeceratul în cazurile mai urgente şi staţia de pompare care alimenta cu apă potabilă unitatea medicală.
Doar un singur lucrător pe schimb deserveşte hidrocentrala. „Funcţionează foarte bine şi fără probleme. Echipamentele sunt cele originale şi nu au fost înlocuite. O oprim doar când se efectuează lucrările de întreţine şi de curăţare de mizerii şi aluviuni“, ne spune Matei Popescu, electrician de exploatare.
Asigură energia electrică pentru 250 de locuinţe
Construcţia sanatoriului a început în anul 1937, atunci când au demarat lucrările şi la hidrocentrală, care făcea parte din proiectul iniţal. Hidrocentrala fost pusă în funcţiune în anul 1938 şi a funcţionat exclusiv pentru Sanatoriul Dobriţa până în anul 1974, când a fost preluată de societatea Electrica, în cadrul căreia a funcţionat până în anul 2002. Atunci, cea mai veche hidrocentrală din Gorj a fost transferată la Hidroelectrica, în administrarea căreia se află şi în prezent.
Are două turbine cu o putere de producţie de 115 kilowaţi pe oră. Anul trecut a produs 668 de Megawaţi. Este cea mai mică hidrocentrală din cele 18 pe care le deţine Sucursala