Posibilă ameliorare a relaţiilor dintre israelieni şi palestinieni. Israelul a ridicat embargoul pentru toate "bunurile de uz civil" către Fâşia Gaza. Până acum, în acest teritoriu nu puteau să intre decât alimente şi marfă de strictă necesitate. După incidentul de acum două săptămâni din apele internaţionale, când armata israeliană a ucis nouă militanţi pro-palestinieni, presiunea asupra Israelului a crescut foarte mult. O analiză de Luca Niculescu.
Posibilă ameliorare a relaţiilor dintre israelieni şi palestinieni. Israelul a ridicat embargoul pentru toate "bunurile de uz civil" către Fâşia Gaza. Până acum, în acest teritoriu nu puteau să intre decât alimente şi marfă de strictă necesitate.
După incidentul de acum două săptămâni din apele internaţionale, când armata israeliană a ucis nouă militanţi pro-palestinieni, presiunea asupra Israelului a crescut foarte mult. O analiză de Luca Niculescu (audio).
Gaza este o fâşie de pământ cu o suprafaţă de 350 de kilometri pătraţi, adică puţin mai mare decât Bucureştiul, unde locuiesc peste un milion şi jumătate de persoane, într-o mare înghesuială.
Controlată de mişcarea islamistă Hamas, Gaza este supusă unui embargo foarte dur din partea Israelului, de la sfârşitul războiului de acum doi ani. Embargoul a fost contestat de comunitatea internaţională, iar criticile au devenit şi mai vehemente după incidentul de acum două săptămâni.
Israelul a uşurat deci luni, 21 iunie, embargoul. Practic, toate materialele, cu excepţia celor militare vor putea intra acum în Gaza. Actorii internaţionali salută decizia Israelului, spunând că astfel vor fi ameliorate condiţiile de trai ale locuitorilor din această zonă.
Potrivit conducătorului diplomaţiei europene, Catherine Ashton, embargoul asupra Gazei este contraproductiv, deoarece a dus la radicalizarea populaţiei.
Pe de altă part