Toate persoanele care au vechituri electronice şi vor să scape de ele le pot scoate, la sfârşitul acestei săptămâni, în faţa casei sau a blocului pentru a fi ridicate de agenţii de salubritate în vederea reciclării.
Cea de-a doua etapă a campaniei de strângere a deşeurilor din echipamente electrice şi electronice (DEEE) de anul acesta se va desfăşura vineri şi sâmbătă, a anunţat, ieri, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely. Campania „Marea debarasare" va avea loc şi în mediul rural, în 16 judeţe.
La ediţia precedentă, ce a avut loc în luna martie a acestui an, campania a ajuns şi la sate, unde cei de la salubritate au colectat circa 80 de tone de DEEE. Românii nu sunt conştienţi pe deplin de pericolul de poluare pe care îl reprezintă aparaturile învechite. „Echipamentele vechi sunt donate rudelor de la ţară sau vecinilor", preciza, la începutul acestui an, Valentin Negoiţă, preşedintele Ecotic, asociaţie de gestionare a deşeurilor din echipamente electrice şi electronice (DEEE).
Criza a micşorat „Marea Debarasare"
La prima ediţie de anul acesta s-au adunat, la nivel naţional, 437 tone de deşeuri, iar Borbely speră ca în 2010 cantitatea medie de DEEE colectate pe cap de locuitor să fie de patru ori mai mare decât în 2009 (un kilogram pe cap de locuitor). Cei de la salubritate s-au arătat, însă, sceptici în această privinţă încă de la prima ediţie. Motivul?
Criza financiară i-a determinat pe români să nu‑şi mai schimbe atât de des lucrurile din casă aşa cum o făceau înainte, când îşi puteau cumpăra orice aparat prin „credit cu buletinul". „Oamenii încearcă, mai nou, să păstreze aparatele electronice din gospodării până nu mai merg deloc. Singurele excepţii le constituie, eventual, LCD-urile, plasmele şi telefoanele mobile", mai spunea Valentin Negoiţă.
Oraşul în care s-a colectat cel mai mult la ediţia precedentă a fost Cons